Laskettelusuksien valinta

laskettelusuksien valinta

Laskettelusuksen valinta

Laskettelusuksien valinta. Laskettelusuksia on satoja erilaisia, mutta miten valita itselleen parhaat ja sopivimmat laskettelusukset? Suksien valintaan vaikuttaa moni tekijä; käyttötarkoitus, oma laskutaito, laskettelusuksen ominaisuudet ja monet muutkin tekijät.

Laskettelusuksen valinta – Miten valita laskettelusukset?

Aloittelija ja kokenut laskija käyttävät harrastaessaan teknisesti erilaisia lasketteleusuksia. Merkittävin ero aloittelevan ja kokeneemman laskijan suksissa löytyy jäykkyydestä. Kiertojäykkyys kertoo kuinka paljon laskettelusuksi kiertyy pituussuunnassa ja puree käännöksissä. Aloittelija ei välttämättä saa jäykkiä suksia kääntymään hyvin, jolloin laskemisen opettelusta tulee hankalaa. Valitessasi laskettelusuksia, ole rehellinen itsellesi äläkä yliarvioi omia taitoja, jotta et valitse liian vaikeita suksia omiin taitoihin verrattaessa.

Rinteessä lasketteleva tarvitsee rinnesukset, jotka ovat kapeammat, kuin niin sanotut vapaalaskusukset. Muualla, kuin merkityissä rinteissä laskeva tarvitsee paremmin kannattelevat ja leveämmät laskettelusukset. Näin ollen ennen suksien valintaa on kartoitettava se, missä laskettelusuksia käyttää – laskeeko pelkästään rinteessä tai offareilla vai kenties molemmissa. Laskijoille, jotka laskevat rinteiden ulkopuolella ja skinnaavat suksilla ylös, on jälleen olemassa paljon erilaisia suksia.

Kolmas merkittävä seikka laskettelusuksien valinnassa on laskutyyli. Tykkäät sitten tehdä tiheitä käännöksiä tai vaihtoehtoisesti laskea suorempaan rinnettä alas, molempiin löytyy omansa. Kääntösäde on merkitty aina sukseen ja kertoo minkälaiseen laskutyyliin suksi on suunniteltu. Kääntösäde vaihtelee paljon niin rinne- kuin vapaalaskusuksissakin.

Kuinka pitkät laskettelusukset?

Toisin kuin monesti ajatellaan, pituus ja paino eivät vaikuta ensisijaisesti laskettelusuksen valintaan. Käytännössä suuri / isokokoinen mies voi laskea saman pituisilla suksilla, kuin huomattavasti lyhyempi nainen, mikäli esimerkiksi laskuvauhti ja -tyyli on sama.

Siihen, kuinka pitkät laskettelusukset kukin valitsee, vaikuttaa kaikkien asioiden summa; laskutaito, laskutyyli ja laskuvauhti. Painolla on myös hieman merkitystä suksia valittaessa. Mitä laskettelusuksen kääntösäteeseen tulee, muistisääntö menee seuraavasti; mitä tiukempi kääntösäde, sitä lyhyemmät sukset.

Miten valita side laskettelusuksiin?

Laskettelusiteen valinta on yhtä tarkkaa kuin laskettelusuksenkin. Tästä syystä erilaisia sidevaihtoehtoja onkin monia. Yhdessä myyjän kanssa pakettiin valitaan sopivat siteet. Side valitaan suksen ja laskijan ominaisuuksien perusteella. Siteen paikka laskettelusuksen päällä muuttuu laskijan mukaan. Käytettyjen laskettelusuksien ostajan on hyvä käydä asiantuntevassa liikkeessä katsomassa siteen soveltuvuus omaan käyttöön, sillä siteen paikkaa voi joutua siirtämään käyttäjälle sopivaksi.

Samoin kuin laskettelusukset poikkeavat merkittävästi toisistaan, niin laskettelusiteitäkin löytyy joka tarkoitukseen omansa. Joissakin suksissa on valmiiksi kiskot ja tuolloin niihin on olemassa jo etukäteen valitut siteet.

Tsekkaa tästä kattava ja laaja valikoima laskettelusuksia SkiServicen verkkokaupasta. Lue myös laskettelusauvojen valinta artikkeli, josta löydät kattavan tietopaketin sauvojen valintaan.
Seuraa meitä myös SOMEssa ja pysyt ajantasalla uutuuksista. SkiService Instagramissa / SkiService Facebookissa.