Laskettelumonojen valinta

laskettelumonojen valinta

Laskettelumonon valinta

Laskettelumonojen valinta on yksi tärkeimmistä seikoista uusia laskuvarusteita hankittaessa. Sopiva laskettelumono tukee laskemista ja kehitystä. Laskettelumono vaikuttaa kaikkeen; niin laskuasentoon, vauhtiin, suksen kääntämiseen, kuin jalkojen hyvinvointiinkin. Nopeuden kohdalla mainittakoon, että laskettelumonon tiukkuus vaikuttaa suoraan nopeuteen – mitä tiukempi mono, sitä kovempaa voit laskea.

Kuinka valita laskettelumonot?

Laskettelumonot valitaan käyttötarkoituksen ja laskijan taitotason perusteella. Näiden ohella yksi tärkeimmistä seikoista on laskettelumonojen istuvuus. Monot eivät saa puristaa, kiristää tai painaa. Vaikkakin SkiService tarjoaa palveluja laskettelumonojen istuvuuden parantamiseen, kuten monojen levitystä / leventämistä, on ensisijaisesti uusia laskettelumonoja valittaessa mentävä istuvuus edellä.

Myyjä valitsee sopivat monovaihtoehdot annettujen speksien mukaisesti. Väri on valitettavasti tässä kohtaa toissijainen tekijä. Jalalle sopivia ja oikein istuvia monovaihtoehtoja saattaakin olla lopulta kymmenen sijaan kaksi.

Laskettelumonon koko (pituuden näkökulmasta) on usein se helpompi vaihe. Sopiva sisäpituus löytyy usein nopeasti. Sen sijaan monon lesti, muoto tai malli vaatii asiantuntijan apua. Vuosikymmeniä alalla olleet ammattilaiset näkevät asiakkaan jalan muodosta välittömästi kyseiseen jalkaan sopivat vaihtoehdot. Usein pituus pysyy sovitettaessa samana, ja istuvuutta parannetaan kokeilemalla eri tilavuuden ja lestin laskettelumonoja.

Grip Walk (ISO 5355) tekniikka on uusin kehitys laskettelumonoissa ja sen pohjat ovat turvalliset, rullaavat ja paremmat kävellä.

Laskettelumonojen valinta – Valitse sinulle sopivat laskettelumonot;

  • Käyttötarkoitus – Missä lasket (rinne, offi, skitouring vai kaikissa näissä)
  • Taitotaso – Aloittelijan ja huippulaskijan laskettelumonot ovat ominaisuuksiltaan erilaiset
  • Jalan koko ja malli – Leveälle ja kapealle lestille on erilaiset monot, samoin esimerkiksi korkealle jalkapöydälle
  • Pohkeen koko – Joskus ainut istuva malli on pohkeesta leveämpi malli
  • Nilkan ympärysmitta – Laskettelumonoja voi muokata, mutta ensisijaisesti etsitään hyvin istuva mono ja esimerkiksi kapealle nilkalle on omat mallinsa
  • Jäykkyys – Useista monoista löytyy myös monta eri jäykkyysvaihtoehtoa. Mikäli nilkka on todella jäykkä, eikä suoristu kunnolla ja monojen laitto sekä pois ottaminen on vaikeaa, saattaa paras valinta olla Dalbello tai Full Tilt laskettelumono, joka aukeaa normaalia laskettelumonoa enemmän.
  • Kävelyasento löytyy randomonoista, jonka ansiosta kävely on mukavampaa ja helpompaa. Se on pääsääntöisesti tarkoitettu laskijoille, jotka harrastavat skinnailua takamaastoissa, mutta moni haluaa kävelyominaisuuden myös mukavuuden vuoksi.

Laskettelumono puristaa tai painaa?

Sopiva mono on tiukka, mutta ei paina ikävästi tai satu mistään kohtaa, jalat eivät puudu ja veri kiertää. Ensimmäisenä laskupäivänä jalanpohjat voivat hieman krampata tai puutua, mutta kyseessä ei ole monovika, vaan uudenlaiset ärsykkeet, joihin jalan lihaksisto ei ole tottunut. Tähän vaivaan usein auttaa laskettelumonojen avaaminen hetkeksi ja pieni jaloittelu tai jalkojen pyörittely. Vesikellot ja hiertymät puolestaan eivät ole normaalia. Ne saattavat viitata laskettelumonojen huonoon istuvuuteen.

MUISTA! Raskaus tai muut merkittävät nopeat muutokset kehossa voivat vaikuttaa myös jalkoihin. Holvikaaret tai jalan asento voivat muuttua ja näin ollen vanha laskettelumono ei välttämättä enää istukaan yhtä hyvin. Käänny asiantuntijan puoleen, mikäli kaipaat monon muokkausta tai apua uusien laskettelumonojen valinnassa.

Jos mietit uuden monon hankintaa tai vanhan muokkausta, tervetuloa rohkeasti SkiServicen asiantuntijoiden palveluun. Meiltä monot jalkaan kuin jalkaan suoraan hyllystä tai muokkauksen kautta aina samaan hintaan.

Tsekkaa tästä monipuolinen valikoima laskettelumonoja SkiServicen verkkokaupasta. Lue myös laskettelusuksien valinta & laskettelusauvojen valinta artikkelit, joista löydät kattavan tietopaketin varusteiden valintaan.
Seuraa meitä myös SOMEssa ja pysyt ajantasalla uutuuksista. SkiService Instagramissa / SkiService Facebookissa.