Laskettelusuksien huolto ja huoltaminen

Laskettelusuksien huolto ja huoltaminen

Kuinka usein suksia pitää huoltaa?

Laskettelusuksien huolto ja huoltaminen. Laskettelusuksia tulisi huoltaa säännöllisesti ja usein. Nyrkkisääntönä pidetään usein viikon sääntöä. Kun laskupäiviä on takana noin seitsemän, olisi hyvä viedä laskettelusukset huoltoon. Tämä ei tarkoita seitsemää erillistä kertaa useampana vuonna, vaan seitsemää peräkkäistä tai lähes peräkkäistä päivää.

Sukset ja niiden muoto ovat tarkan insinöörityön tulos. Suksen kantti on syystä terävä ja tietyn suuntainen. Kun kantti menettää terävyytensä ja sen kulma muuttuu, muuttuu samalla koko laskettelusuksen toiminta. Tällöin kantit eivät toimi optimaalisesti ja esimerkiksi kääntyminen voi olla vaikeaa. Jo sadasosan (mm) erot kantissa tekevät huiman eron laskemiseen.

Miksi laskettelusukset sitten pitää huoltaa? Suksien pohjassa on erityinen kuvio ja pinta, joka kuluu pois laskujen myötä. Laskettelusuksen pohja kuivuu ja kantit pyöristyvät, millä on suora vaikutus vauhtiin ja suksien toimintaan. Ilman suksien pohjan kuviota tai ”uritusta” laskettelusuksi kerää vettä tai jäätä pohjaansa, eikä liu’u normaalin tapaan.

Mistä tietää tarvitseeko laskettelusukset huoltoa?

  • Väri – Kun laskettelusuksien pohja on samea tai harmaa, laskettelusukset tarvitsevat huoltoa. Tällöin monesti luistovoide on kulunut loppuun tai vähentynyt merkittävästi ja suksien voitelu on tällöin ajankohtaista.
  • Kantit – Mikäli taas suksien kanteissa on kolhuja tai ne eivät ole enää terävät, on aika viedä sukset huoltoon.
  • Karvat pohjissa – Mikäli laskettelusuksien pohjassa on karvan kaltaista jälkeä, tarvitsevat sukset usein pikaisesti huoltoa. Tällöin suksen pohjaan ajetaan uusi kuvio ja ne voidellaan.

Laskettelusuksien ja laskettelumonon elinikä on noin 100-200 laskupäivää.

Laskettelusukset vaativat säännöllistä huoltoa. Huolto on tärkeää niin kokeneelle kuin aloittelevallekin laskijalle. Kokenut laskija huomaa nopeasti erot ja puutteet laskettelusuksien toiminnassa ja suuntaa nopeammin huoltoon. Aloittelija taas ei välttämättä tiedosta ongelmia ja laskettelusuksen toiminta heikkenee. Tämä ei edistä oppimista, vaan kun suksen hallinta huononee esimerkiksi kanttien kuluessa, saattaa se tehdä laskettelusta vaikeampaa.

SkiService huoltaa sukset ja laudat yli 30 -vuoden kokemuksella ja asiantuntemuksella. Käytössä on mittava huoltoon tarkoitettu laitteisto (voitelu-uunit, kanttien- ja pohjanhiomakoneet, monontyöstöpenkit, yms.) sekä käsintehdyt omat apuvälineet, joiden avulla vaikeatkin muokkaus- ja korjaustyöt ovat mahdollisia. Suuri osa suksien ja monojen muokkaus- ja korjaustöistä tehdään käsin. Huollon puolelta löytyy myös varaosat satoihin eri malleihin.

Laskettelusuksien ja lumilautojen huollossa voidaan tehdä muun muassa seuraavia töitä:

  • Kanttien kulmaan laitto ja teroitus
  • Laskettelusuksien tai lumilautojen kerrosten liimaus ja paikkaus
  • Pohjiin tulleiden kolhujen ja iskemien korjaus
  • Siteiden paikkojen vaihtaminen (ja reikien tulppaus/paikkaus)
  • Pohjien hionta/kuviointi ja voitelu
  • Voitelu + uunitus (n. 5 kertaa parempi pysyvyys pohjassa)

Kuinka kauan suksien huolto kestää?

Tällä hetkellä SkiService huoltaa laskettelusukset ja lumilaudat keskimäärin päivässä. Mikäli asut kauempana, voit myös tarvittaessa lähettää sukset ja laudat huoltoon.

Tarvitseeko laskettelumonoja huoltaa?

Laskettelumonot kuluvat siinä missä sukset ja laudatkin. Niitit, ruuvit ja soljet voivat hajota tai irrota tai mono voi kaivata pientä muokkausta. Monojen pohjat ovat myös vaihdettavissa ja hiottavissa mallista riippuen.

Tuo tai lähetä lasketteluvälineet meille huollettavaksi, SkiService huoltaa laskettelusuksia yli 30 vuoden kokemuksella.

Tsekkaa laaja ja kattava valikoimamme lasketteluvälineitä verkkokaupastamme. Seuraa meitä myös SOMEssa ja pysyt ajantasalla uutuuksista. SkiService Instagramissa / SkiService Facebookissa.